Kant și ora exactă

Că tot e luni și gândul nu prea stă la muncă, am găsit o problemă simpatică de încălzire.

Immanuel Kant făgăduise unui prieten că îi va face o vizită la locuința sa unde se mutase de curând. În ziua fixată, când bănui că e timpul de plecare, vrând să cunoască ora, avu neplăcuta surpriză să constate că ceasornicul era oprit (servitorul uitase să-l întoarcă).

Cum și ceasul său de buzunar era dat la reparat, se văzu în imposibilitatea de a potrivi limbile ceasornicului la ora corespunzătoare și, cu riscul că s-ar putea nărui punctualitatea ce-l caracteriza, a plecat.

Ajuns la prieten, de îndată își aruncă o privire spre pendula din antreul casei. După câteva ore de ședere, filozoful își luă rămas bun și o porni acasă pe același drum pe care venise.

Ca întotdeauna, el a mers cu un pas încet și constant ce nu și-l schimbase în 20 de ani. Nu avea nici o idee despre cât durează acest drum; cu toate acestea, imediat ce a intrat în casă a fixat fără greș limbile ceasornicului la ora cuvenită.

Cum a putut ști Kant care era ora exactă?


Nu, nu a întrebat în fața casei lui pe cineva cât e ceasul, dacă la asta v-ați gândit :)

Dacă găsiți rezolvarea băgați-o la comentarii. Dacă nu ( :D ) am s-o scriu eu peste câteva zile.

Rezolvare :)
6 7 sep 2009 02 07 septembrie Luni
Capătul internetului Am aflat de ce cumpără românii Libertatea şi Cancan diverse fun
Alex Ene Luni, 30 noiembrie 2009, 17:59 "Ca întotdeauna, el a mers cu un pas încet și constant ce nu și-l schimbase în 20 de ani. Nu avea
nici o idee despre cât durează acest drum"
Fie Δv = Δd \ Δt ... :)

Stia ca singura constanta de referinta e viteza lui de mers. A luat ca timp de referinta ora de pe ceasul prietenului. Distanta de mers e irelevanta.
Jordaş http://www.jordas.ro/ Luni, 30 noiembrie 2009, 18:16 @Alex Ene: Ai fost cam vag.. A luat ca timp de referinţă ora de pe ceasul prietenului. Dar care oră? Când a ajuns, când a plecat, ambele?

Zi exact cum a făcut, pas cu pas.. :D
Fasulye Bey (Mr. Bean) Duminică, 28 octombrie 2012, 13:00 Inainte de a pleca de acasa, si-a intors propriul ceas (cel care statuse). S-a uitat la ceas in momentele plecarii si intoarcerii acasa (diferenta D dintre cei doi timpi indica durata V a vizitei + dublul duratei T a drumului intre cele doua locuinte). A folosit si ceasul prietenului sau, retinand momentul S al sosirii si momentul P al plecarii in/din vizita. Din egalitatea evidenta
P-S+2T=D
(in care D,S,P ii sunt cunoscute), Kant a putut determina durata drumului intre locuinte, adica
T=(D+S-P)/2.
Astfel, in momentul intoarcerii acasa, el si-a potrivit ceasul la ora
H=P+T=(D+S+P)/2.
Jordaş http://www.jordas.ro/ Duminică, 28 octombrie 2012, 13:25 @Fasulye Bey (Mr. Bean): :) ora exacta http://ora-exacta.co/ Duminică, 26 ianuarie 2014, 14:25 pai stiind de 20 de ani cat ii lua drumul, era usor sa adune Emil http://ora-exacta.eu/ Joi, 6 martie 2014, 01:42 Apropo de oameni de stiinta:
Ideea trecerii la ora de vara ii apartine celebrului om de stiinta Benjamin Franklin si provine din secolul al XVIII-lea. Acesta a studiat modul in care lampile cu ulei produceau lumina si cat de eficiente erau acestea.
Intr-o dimineata de vara, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 si a fost surprins de cat de multa lumina ii intra in camera. A crezut ca “de vina” sunt lampile cu ulei, care luminau strazile, dar imediat a observat ca soarele tocmai rasarea la orizont. In anul 1784, Benjamin Franklin a publicat un eseu numit “Un proiect economic”, prin care indemna populatia sa se trezeasca mai devreme, pentru a se folosi de lumina soarelui si a economisi uleiul utilizat la lampile de iluminat public.

In anul 1907, ideea lui Franklin a fost preluata de constructorul britanic William Willett, care a propus sa se adauge 20 de minute in fiecare duminica din aprilie si sa se scada aceste minute in duminicile lunii septembrie.

In anul 1908, incercarea de a introduce aceasta regula in Marea Britanie a esuat. Ideea a fost reluata pe 30 aprilie 1916 in Germania, fiind urmata imediat de Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. Pe 31 martie 1918, ora de vara a fost introdusa si in Statele Unite. (sursa: ora-exacta.eu)

Generare CNP

Verificare CNP

Când pică Paştele în 2015

Cum să scapi de reclamele adSense

Cele mai folosite parole în .ro

Flintstone Virgilică

Kant și ora exactă

Am aflat de ce cumpără românii Libertatea şi Cancan

Ia să vedem alt test...

Capătul internetului

Flintstone Virgilică

Problema de marţi :)

99 de canale

Aveţi 30 de bănuţi?

În ce zi a săptămânii pică ziua ta

Ia să vedem alt test...

Generare CNP

T!NAR

Verificare CNP

Când pică Paştele în 2015

Generare CNP

Jordaş http://www.jordas.ro/

Generare CNP

cosar stefan

Generare CNP

Looper

Generare CNP

Cristiana Tnx

Generare CNP

iredbaron

Generare CNP

Dragos

Cum să scapi de reclamele adSense

Jordaş http://www.jordas.ro/

Cum să scapi de reclamele adSense

Alex

Generare CNP

omar

Verificare CNP

Sergiu
2011 2010 2009 Toată arhiva

diverse

fun

personal

foto

idioţenii

internet

youtube

muzică

tv

de la Ramona

Toate tagurile

Victor Bucur

Fotograf nuntă

Libertatea pe internet

Am aflat de ce cumpără românii Libertatea şi Cancan

Kant și ora exactă

Cele mai folosite parole în .ro

Cum să scapi de reclamele adSense

Când pică Paştele în 2015

Verificare CNP

Jordas's Blog
thinking outside the box